Autistisk kunst til dronningen

Mange mennesker blev rørt, da Dronningen i sin nytårstale valgte at italesætte det at opføre sig ordentligt overfor mennesker med handicap. Autisme- og Aspergerforeningen for voksne tog derfor initiativ til en underskriftindsamling til et takkebrev, som efterfølgende blev afsendt til Hendes Majestæt Dronning Magrethe.

Den 22. marts modtog vi et brev fra dronningen som takkede for de mange underskrifter og rørende personlige beskeder.
I og med at Dronningen har en stor interesse for kunst og har lavet kunst siden barndommen var det oplagt, at takkebrevet, med de indsamlede underskrifter, skulle have et kunstnerisk værk på forsiden. I Autisme- og Aspergerforeningen for voksnes Facebookgruppe opfordrede vi autistiske kunstnere til at donere et værk som kunne sendes med.

Vi fik en del henvendelser fra autistiske kunstnere og vil derfor benytte denne lejlighed til at takke jer alle for jeres flotte bidrag. Ud af de indsendte værker valgte vi Chammilia Rønns billede.

Det udvalgte billede er lavet på et kunstterapihold for psykisk sårbare og mennesker med usynlige handicaps. Autistisk tænkende mennesker kan have svært ved at deltage i sociale fællesskaber, hvis der ikke er et konkret fælles tredje og derfor er sådanne tilbud guld værd.

“Farver på spektret” af Chammilia Rønn

Chammilia Rønn

Kunst er et universalt sprog, der kan nedbryde den barriere der kan være mellem mennesker med autisme og mennesker uden autisme. Kunst er ikke en videnskab med et korrekt svar. Alle kan være med i at udtrykke sig kunstnerisk. Derfor er disse fællesskaber omkring kunst også et sted, hvor mange autister får genopbygget følelsen af at høre til i et meningsfuldt fælleskab og dette er igen med til at mindske ensomhed, som også er et at de store problemer, mange med autisme kæmper med generelt, men særligt efter den lange Corona-pandemi.

Æstetik er at gøre noget betydningsfuldt indre til noget formgivet ydre. Kunst diskriminerer ikke. Kunst bliver ikke begrænset af forskellighed, men bliver kun smukkere af at blive udtrykt i sin mangfoldighed.

Farver på spektret

“Farver på spektret” af Chammilia Rønn

 

 

Mange mennesker med autisme udtrykker sig gennem kunst, da en stor del af det at have autisme er, at man kan have vanskeligheder med kommunikation. Kunst er for mange en trykudlignende ventil, hvor alt det der ikke kan siges med ord kan udtrykkes.

Vores folkekære Dronning viste os med al tydelighed i sin nytårstale, at hun har omsorg og omtanke for os alle. Vi er i Autisme- og Aspergerforeningen for Voksne meget taknemmelige for den store opbakning, der har været til takkebrevet og værdsætter det store engagement de autistiske kunstnere har udvist.

Følg Chammilia Rønns kunst her på facebook