Af Georg Strøm – rev. 16. marts 2010.

Du skal være klar over, at det er væsentligt sværere at give en sikker diagnose for Asperger end for eksempel for farveblindhed. Også fordi mennesker kan have mange forskellige kombinationer af de mulige symptomerpå Asperger. Derfor er det ikke nok at læse en liste over indikatorer og krydse dem af.

Der er en række indikatorer for Asperger som mennesker uden tegn på det også kan opleve, især når de er stressede. Desuden har vi alle sammen en tilbøjelighed til at fokusere på de dele som vi mener passer på os selv. Det er årsagen til at mange føler at en ret intetsigende horoskoptekst er skrevet, så den specielt passer på dem. Eller at de efter at have læst i en håndbog om psykiatri kan tro at de har tegn på Asperger, alzheimer, depression, psykopati og skizofreni.

Test på Internettet

Der findes nogle test på Internettet, som du selv kan tage, hvis du kan læse og forstå engelsk. De er udviklede af Simon Baron-Cohen og videnskabeligt afprøvede. De er gode til at få en indikation af ens egne stærke og svage sider, og hvordan man ligger i forhold til nogle af indikatorerne for Aspergers syndrom.

The Autism Spectrum Quotient (AQ): Den autistiske hjerne er blevet beskrevet som ekstrem maskulin. Denne test kan altså tages som et udtryk for hvor maskulin – hvor meget i retning af autisme din tænkning er.

The Empathy Quotient (EQ): Denne er et udtryk for dine sociale fordigheder og hvor god du er til at opfatte og leve dig ind i andres følelser.

Systemizer profile questionnaire (SPQ): Denne er et udtryk for hvor god du er til at forstå maskiner, systemer og strukturer.

Testene på dansk kan bla. findes hos Psykolgisk Ressourcecenter.

 

Diagnose ved en psykiater

Hvis du vil have en officiel og sikker diagnose kan den kun gives af en psykiater. Psykiatrien er et stort område, og der er nogle psykiatere som kun har en meget overfladisk eller forkert viden om Asperger.

Derfor kan det være en god ide først at ringe til psykiatere, for at finde en som har erfaring med Asperger. Derefter kan du gå til din egen læge og få en henvisning til psykiateren.

Når du har henvisningen, kan du få en tid ved psykiateren og komme op til undersøgelse. Eventuelt til flere konsultationer.

Et lille vink. Hvis du møder op med to tætskrevne sider hvor du sammenligner forskellige indikatorer for Asperger med dine egne reaktioner og oplevelser i løbet af din opvækst, øger det sandsynligheden for at psykiateren mener du har Asperger syndrom.

Over- og underdiagnosticering

Det er fristende, når man selv læser, at tro at en selv eller andre har Aspergers syndrom. Imidlertid er det forholdsvis sjældent, så selv om ens private diagnose er 97 % sikker, så vil to ud af tre af dem man diagnosticerer som Asperger være falske positive – det vil sige at de i virkeligheden ikke har det.

Man skal specielt sørge for at undgå at Asperger bliver en slags standardforklaring, ligesom psykopat nogen gange er det.

Psykologer og diagnoser

Psykologer er ikke uddannet til at diagnosticere Asperger, og ikke alle psykologer har erfaring med Asperger. Derfor skal du ikke automatisk acceptere, hvis en psykolog udtaler at du har, eller at du ikke har Asperger.

En anden mening

Hvis du er usikker på en diagnose, er det bedste at få en såkaldt anden mening, altså at få en anden psykiater eller psykolog til at give en diagnose, og eventuelt sammenligne udtalelserne med resultaterne af web-tests.
Desuden har du lov til at stille spørgsmål til en diagnose. Præcis lige som du har lov til at stille spørgmål til en mekaniker eller tømrer som skal lave et stykke arbejde. Hvis den person som har stillet diagnosen, ved hvad han eller hun taler om, får du også svar.