Jimmi Hansen – rev. 10. maj 2021.
Jimmy Whitfield – rev. 9. april 2017.
Georg Strøm – rev. 20. juni 2010.


Indledning

 

Der er en del autister, som gerne vil fremhæve, at mange kendte også er med i “klubben”. Ofte på et tyndt grundlag. Derfor er denne oversigt baseret på anerkendte blade og andre pålidelige og uafhængige kilder. I forhold til historiske personer fandtes autismediagnosen ikke, og derfor er det spekulationer, hvis man vil hævde, de var autister. Selvom der er nogle spor i historiske kilder.

 

Når vi ser på sammensætningen af personer, er det vigtigt at huske, at for eksempel politikere, erhvervsledere og ambassadører vil tøve med at bekendtgøre, at de er autister, da det kan skabe tvivl om deres dømmekraft. Til gengæld vil forskere og kunstnere, som har vist deres evner, ofte gerne fortælle om baggrunden for deres resultater. Desuden er autisme herunder Aspergers syndrom nogle gange blevet brugt som forsvar i retssager og som en bekvem forklaring på en kriminels afvigende opførsel.

 

En autismediagnose får man oftest, når man direkte har brug for hjælp og støtte. Det kan være efter et sammenbrud og psykisk lidelse, at den underliggende årsag opdages. Eller når personen bliver clean efter et misbrug, at det opdages, at personen rent faktisk er autist. Nogle kendte og berømtheder har igennem det meste af deres liv kunnet kompensere for mange udfordringer grundet deres økonomi eller netværk, hvilket gør, at de aldrig har haft brug for en diagnose. Derfor forbliver de udiagnosticerede.

 

I nedenstående følger en liste over først de kendte personer, hvor det er blevet bekræftet, at de er/var autister. Herefter en liste over kendte personer, hvor det er hævdet, at de kunne have været / kunne være autister.


Kendte personer, hvor autisme er bekræftet

 

Anthony Hopkins: Engelsk skuespiller kendt fra film som “Ondskabens øjne” (1991), “Resten af dagen” (1993) og “Meet Joe Black” (1998). Han har før haft et alkoholmisbrug og har for nylig stået frem og været åben omkring, at han er asperger.

 

Bent Haller: Nordjysk forfatter, som har skrevet mange børne- og ungdomsbøger. Han er mest kendt for debutromanen “Katamaranen” (1976) og “Kaskalotternes sang “(1981). Debutromanen var en samfundskritisk ungdomsroman, som var meget kontroversiel og blev fjernet fra hylderne i Thisted bibliotek, efter at byrådet havde nedlagt forbud imod den. Bent Hallers datter arbejder som psykolog og har i 2017 lavet en række tests og undersøgelser, som tydeligt viser, at Bent Haller er asperger. Han har et stort behov for struktur i hverdagen og har skemalagt hele sit liv, hvor tingene foregår på præcis samme klokkeslæt hver dag.

 

Bram Cohen: Opfinder af programmet BitTorrent, som gør det muligt at udveksle store mængder digitale data, grundlægger og leder af sit eget firma. Han er diagnosticeret med Aspergers syndrom.

 

Clay Marzo: Amerikansk, professionel surfer. Han er opvokset på Hawaii. Han blev diagnosticeret med Aspergers Syndrom i 2007.

 

Courtney Love: Amerikansk rockmusiker og skuespiller. Hun var forsangerinde i grungebandet “Hole” og har medvirket i filmene “Folket mod Larry Flint” (1996) og “Man on the Moon” (2000). Hun har haft et misbrug og er kone til afdøde Kurt Cobain, som prægede begyndelsen af 1990’erne.

(Nogle har mistænkt Kurt Cobain for at være asperger og have ADHD. Udover han havde flere depressioner.)

(Som en anden sidebemærkning er Andy Kaufman mistænkt for at kunne have været på autismespektret, som filmen “Man on the Moon” omhandler.)

 

Craig Nicholls: Forsanger i det australske rockband “The Vines”. Er diagnosticeret med Aspergers, som ser ud til at forklare hans ret specielle og vanskelige opførsel i forhold til andre rockstjerner.

 

Chris Packham: Engelsk naturforsker, fotograf og TV vært. Han fik i 2005 Aspergers Syndrom – diagnosen. Udover han har haft depressioner.

 

Dan Aykroyd: Canadisk-amerikansk skuespiller. Medvirkede blandt andet i “Blues Brothers” (1981), “Bossen og bumsen” (1983) samt Ghost Busters” (1984). Han blev diagnosticeret med Tourettes Syndrom som tolvårig og senere Aspergers Syndrom. Han har haft særlige interesser for politi og spøgelser. Hans fascination af politi skyldes måske, at hans bedstefar var medlem af det canadiske beredne politi.

 

Daniel Tammet: Har nogle helt ekstraordinære talenter for at lave beregninger i hovedet og for at lære sprog. Daniel Tammet har udviklet og solgt sprogkurser og skrevet flere bøger. Han er diagnosticeret som højtfungerende autist.

Youtube-klip om hans evner: “Daniel Tammet – The Boy With The Incredible Brain” .
Hans eget domæne: optimnem.co.uk

 

Daryl Hannah: Amerikansk skuespillerinde, som er kendt fra film som “Blade Runner” (1982), “Splash” (1984) og “Wallstreet” (1987) samt som skurken i “Kill Bill” (2003, 2004). Hun fortalte i et interview fra 2013, at hun som barn blev diagnosticeret som autist. Hun var meget genert som barn og led af en søvnforstyrrelse, der gjorde, at hun ikke kunne sove om natten. Hun brugte de søvnløse nætter til at se film, da det var hendes særlige interesse.

 

David Bellamy: Naturforsker og TV-personlighed. Nævner i sin selvbiografi, at han selv mener at have Asperger.

 

David Byrne: Asperger, som er født i Skotland og opvokset i USA. Sanger og sangskriver. Forsanger i “Talking Heads” og har senere haft en solo-karriere.

 

Elon Musk: I forbindelse med en optræden som gæstevært på “Saturday Night Live” i maj 2021 fortalte Musk, at han også var asperger. Han fremhæver netop, at aspergeren i ham nok også har medvirket til, at han genopfandt elektriske biler og planlægger at sende mennesker til Mars ved hjælp af SpaceX-raketter.

 

Gary McKinnon: Engelsk hacker, som er anklaget for at have brudt ind i IT-systemer hos bl.a. det amerikanske forsvarsministerium. De amerikanske myndigheder har anklaget ham for bevidst at ødelægge data, mens han har kritiseret, at nogle systemer var nærmest helt ubeskyttede.

 

Gary Numan: Engelsk sanger, sangskriver og rockstjerne. Han er diagnosticeret med Asperger, efter at hans kone blev opmærksom på det, og han har fortalt om, hvad det betyder for deres forhold.

 

Greta Thunberg: Svensk skolepige, som i 2018 blev kendt for at skolestrejke for klimaet foran Riksdagen i Stockholm. Hun er aspie, har OCD og selektiv mutisme. Hun satte en klimabevægelse i gang med følgere i en masse lande og har sidenhen holdt mange taler i internationale fora.

 

Heather Kuzmich: Nummer fem i “America’s Next Top Model Season 9” i 2007. 21 år gammel på det tidspunkt. New York Times skrev, at hun havde svært ved at have øjenkontakt, men til gengæld havde et særligt forhold til kameraet og en speciel, fashionabel udstråling.

 

James Durbin: Kom i 2011 blandt top 11 i American Idol. Han siger selv om sine diagnoser: “Jeg har Tourette og Aspergers, men de har ikke mig.” Ud over at spille musik, har han spillet teater. Han er gift og har et barn. Fra 2017 til 2019 var han forsanger i heavy metal bandet “Quiet Riot”.

 

John Ausonius: Lasermanden. Blev i 1994 i Sverige idømt livsvarigt fængsel for et mord og ti mordforsøg på tilfældige mænd, han syntes lignede indvandrere, og for ni bankrøverier. Hans tilnavn skyldes, at han til mordet og nogle af mordforsøgene anvendte et gevær med lasersigte.


Lars Rasmussen: 
Tidligere professionel håndboldspiller og håndboldtræner. Han fik autismediagnosen i 2015 og har derudover ADHD.

 

Liane Holliday Willey: Bestsælgende forfatterinde og foredragsholder. Blev diagnosticeret med Aspergers syndrom som voksen og har skrevet og holdt foredrag om, hvordan man håndterer Asperger.

 

Marcus Jannes: Svensk 21-årig ung mand, der beskrev sig selv som Asperger og højtfungerende autist. I oktober 2010 satte han et webkamera op, som transmitterede på undergrundssitet “Flashback”, hvorefter han hængte sig selv, mens det blev vist.

 

Michael Burry: Selvlært investeringsekspert, som ifølge omtalen har Aspergers, glasøje og kan lide rockmusik. Var en af de få, som forudså sammenbruddet i den amerikanske økonomi og  tjente 727 millioner dollar til sine investorer og 100 millioner selv. Se artiklen her.

 

Nikki Bacharach: Datter af komponisten Burt Bacharach. Han skrev sangen “Nikki” til hende i 1966, da hun netop var født. Hun begik selvmord i 2007, tilsyneladende på grund af problemer forårsaget af, at hun havde Aspergers syndrom.

 

Pernille Aalund: Efter at være startet som TV-vært, stiftede hun kvindeportalen Oestrogen.dk, var redaktør af månedsmagasinet “Q” og ugebladet “Kig Ind”, og har været direktør for alle Aller Press magasiner. Hendes datter Anine-Petrea Lindvig er også asperger og spillede hovedrollen i TV2’s miniserie “Håbet”.

 

Richard Borcherds: Engelsk matematiker. Vinder af Fields medaljen (Matematikkens nobelpris). Simon-Baron Cohen, en af de ledende eksperter i Aspergers og autisme, beskriver, at han har træk, som viser, at han er asperger, men at han har været så heldig at havne i et miljø, hvor det højst giver minimale problemer.

 

Robert Napper: Dømt for mord på Rachel Nickell, Samantha Bissett og hendes fire år gamle datter. Ifølge mentalundersøgelsen “lider” han af Aspergers syndrom, skizofreni og følgevirkningerne af en voldelig opvækst.

 

Susan Boyle: Sangerinde, som deltog i Britain’s Got Talent i 2009 og overraskede alle. Hun er også asperger.

 

Temple Grandin: Velfungerende autist og en af verdens ledende eksperter i design af udstyr til human håndtering af brugsdyr. Hun har talt og skrevet om sin egen diagnose og sine egne oplevelser.

 

Tim Page: Musikanmelder og modtager af Pulitzerprisen (amerikansk journalistik-, litteratur- og musikpris, der uddeles årligt). Han blev som voksen diagnosticeret med Asperger og har fortalt om de problemer, han oplevede som barn.

 

Vernon Smith: Opfinder af eksperimentel økonomi og modtager af nobelprisen i økonomi 2002. Han har i øvrigt udtalt, at Aspergers syndrom gør, at man bedre kan koncentrere sig.

 


Kendte personer, hvor det er hævdet, at de er/var autist


Albert Einstein:
Simon Baron-Cohen mener, at han havde tegn på Aspergers syndrom, og det bliver ofte omtalt, at han havde det. Flere, der har kendt ham, har afvist det. Han havde afgjort held med damer, og at være genial og distræt er ikke i sig selv tilstrækkelige indikatorer for Aspergers syndrom.

 

Bill Gates: Flere har omtalt, at han har træk som minder om Asperger, men der er ikke nogen pålidelige oplysninger, som tyder på, at han har Asperger.

 

Craig Newmark: Grundlægger og leder af “Craigslist” (den mest succesrige website for annoncer for job, boliger og køb og salg i USA). Han har udtalt, at kendetegnene for Asperger virker ubehageligt velkendte for ham, men er ikke formelt diagnosticeret.

 

George Orwell: Simon Baron-Cohen beskriver, hvordan en lang række træk i hans opførsel passede med Asperger syndrom. Der kan dog også være andre forklaringer.

 

H. C. Andersen: Han er en af dem, som Simon-Baron Cohen – en af verdens ledende forskere i Aspergers syndrom – mener, havde Asperger. Hans opførsel var på en lang række punkter ikke normal, og det lader til at den bedste forklaring var, at han havde Aspergers syndrom. Dele af hans breve og biografiske bøger tyder også på det, men der har været delte meninger.

 

Holger Bech Nielsen: Dansk, teoretisk fysiker og professor emeritus i teoretisk højenergifysik ved Niels Bohr Institutet (1985). Pensioneret i 2012. Han har været med til at udvikle strengteorien. Han har ikke en officiel diagnose.

 

Isaac Asimov: Mange eksperter hævder, at den kendte science fiction forfatter og professor i biokemi kunne være autist. Han har bl.a. skrevet den velkendte roman “I, Robot” (1950).

 

Isaac Newton: Simon Baron-Cohen mener, at han er et nærmest klassisk eksempel på Aspergers syndrom. Han er omtalt som ekstremt sky og genert. Til gengæld blev han udnævnt til leder af Den Kongelige Mønt og genvalgt flere gange som leder af Royal Society, hvilket tyder på, at han havde et minimum af sociale færdigheder.

 

James Taylor: Amerikansk singer-songwriter og guitarist. Sang f.eks. “You’ve Got a Friend” (1971). Det er aldrig blevet bekræftet, at han skulle være på autismespektret.

 

Lionel Messi: Professionel fodboldspiller, som nogle har mistænkt for at være asperger. Men det er aldrig blevet bekræftet.

 

Ludwig Wittegenstein: Måske den største filosof i det tyvende århundrede. Simon Baron-Cohen er ret sikker på, at han havde Aspergers syndrom og beskriver, hvordan hans opførsel på en række punkter passer med det.

 

Mark David Chapman: Skød John Lennon den 8. december 1980. Flere websites hævder, at han blev diagnosticeret med en sjælden, men alvorlig form for autisme. Ordlyden tyder på, at de har skrevet af efter samme kilde. De psykiatriske undersøgelser viser, at han har haft en række vrangforestillinger, men der er ikke noget, som tyder på en autismespektrumforstyrrelse.

 

Marshall Bruce Mathers III: Bedre kendt som Eminem er en amerikansk rapper, musikproducer, sangskriver og skuespiller. Han synger om at have Aspergers i sangen “Wicked Ways” (2013). Udover han synger om OCD i en anden sang. Han har været socialt akavet og været udsat for mobning, men det er aldrig blevet bekræftet, at han er asperger.

 

Paul Dirac: Engelsk, teoretisk fysiker. Særinteressen for fysik og matematik og hans “sære” opførsel indikerer, han var asperger. Man lagde ikke mærke til ham i lokalet, og han var ret stille i det.

 

Peter Tork: Amerikansk musiker og skuespiller, bedst kendt som medlem af bandet “Monkees”. Det er omtalt flere steder, at han har sagt i et interview, at han har Asperger, men det har ikke været muligt at finde selve interviewet.

 

Satoshi Tajiri: Skaberen af “Pokemon” og grundlægger af spilfirmaet “GameFreak”. Det er blevet omtalt, at han har Aspergers syndrom, og han er blevet beskrevet som kreativ, excentrisk og tilbagetrukken.

 

Steven Spielberg: Det er blevet omtalt, at han har Asperger, men der er ikke nogle pålidelige oplysninger, som tyder på, at han har det.

 

Thomas Jefferson: Hovedforfatter til den amerikanske uafhængighedserklæring og USA’s tredje præsident. Norm Ledgin viser, hvordan Aspergers syndrom er den bedste forklaring på en række særheder i Thomas Jeffersons opførsel, men gør opmærksom på, at man ikke kan lave en sikker diagnose på en afdød. Specielt da optegnelserne om hans barndom er gået tabt.