Autist ekskluderet af Autismeforeningen

Eksklusion, Autismeforeningen, Landsforeningen Autisme, Autisme, Autist, Ableisme, Karina Bundgaard, Brian Andersen, Hovedbestyrelse, repræsentantskabsmøde 2024, SIKON, retssikkerhed

Autismeforeningen godkender eksklusion af Autisme- og Aspergerforeningens landsformand på udokumenterede påstande

Autismeforeningen har på deres repræsentantskabsmøde d. 26.10.2024 godkendt hovedbestyrelsens beslutning om at ekskludere, den autistiske landsformand for Autisme- og Aspergerforeningen, på baggrund af 14 udokumenterede påstande. .

Stemmerne fordelte sig som følger:

  • 23 imod eksklusion
  • 3 blanke
  • 24 for eksklusion

Ud af de 50 fremmødte stemmeberettigede repræsentanter udgjorde hovedbestyrelsen, som oprindeligt traf beslutningen om eksklusion, 11 af stemmerne. Alle mails vedrørende eksklusionen er sendt direkte til vores landsformands formandsmail, så der kan ikke herske tvivl om hvem det er som ønskes ekskluderet.

Beskyldninger om beslutninger til fordel for Autisme- og Aspergerforeningen og til egen vinding.

En del af de påstande, der ligger til grund for eksklusionen, er, at vores landsformand angiveligt skulle have været med til at træffe beslutninger i den lokale kredsbestyrelse, hvor hun er tillidsvalgt som almindeligt bestyrelsesmedlem. Beslutninger der skulle have været til fordel for Autisme- og Aspergerforeningen og til egen vinding.  Den lokale kreds har offentligt meldt ud, at det ikke er sandt og tager afstand til disse påstande.

Landsformand udtrykker inhabilitet før afstemning

Inden afstemningen tog landsformanden ordet og adresserede sin egen habilitet. Hun erklærede, at hun anså sig selv for inhabil i forhold til at stemme om sin egen eksklusion, og at det samme burde gælde for hovedbestyrelsens medlemmer. På trods af dette tillod dirigenten, at hovedbestyrelsens 11 medlemmer deltog i afstemningen. Det bør bemærkes, at der inden afstemningen var optalt 49 stemmeberettigede repræsentanter. Lige inden offentliggørelsen af afstemningens resultat sagde dirigenten, at han havde talt forkert og der var 50 stemmeberettigede repræsentanter.

Landsformandens udtalelse om eksklusionsafstemningen

Vi spurgte landsformanden om hendes tanker om afstemningens udfald. Hun svarede, at eksklusionen kun er endnu et eksempel på den manglende retssikkerhed i foreningen.

Jeg tænker, at det er et trist signal at sende, særligt når det kan dokumenteres, at deres påstande er usande.

Jeg har bedt Datatilsynet om hjælp, da der i over et år har været hævdet, at der var dokumentation for deres påstande, men tilsyneladende har ingen set nogen form for dokumentation.

Jeg spurgte hovedbestyrelsen direkte, om de havde set dokumentation for deres påstande, og faktisk mindede deres svar mest af alt om Danmarks svar til FN’s Handicapkomité den dag, Danmark var til eksamen.

Hvis jeg skal finde noget positivt i dette, hæfter jeg mig ved, at beslutningstagerne for eksklusionen, altså hovedbestyrelsen, udgør næsten halvdelen af de 24, der stemte for, og at størstedelen af repræsentanterne fra lokalkredsene har stemt imod.

Der er ikke sat det sidste punktum i denne sag og som Datatilsynet siger, så er min sag på ingen måder afsluttet endnu”.

Mangel på retssikkerhed i Autismeforeningen

Når Autismeforeningen taler om retssikkerhed, klinger det hult. Dagens repræsentantskabsmøde har vist, at der tilsyneladende ingen retssikkerhed er i Autismeforeningen. Denne eksklusion har sat fokus på retssikkerhed.

Autisme- og Aspergerforeningens landsformand har gentagende gang over længere tid anmodet om dokumentation for hovedbestyrelsens påstande. Autismeforeningen har siden 18. januar 2024 haft skriftligt samtykke til, at al dokumentation, der var sandfærdigt, må blive fremvist. Under repræsentantskabsmødet udtrykte Nina Catalina Michaelsen, at hun stadig gav samtykke til, at dokumentationen kunne blive fremvist, men ingen dokumentation blev præsenteret.

Datatilsynet involveret efter månedsvis ubesvarede forespørgsler om dokumentation

Autisme- og Aspergerforeningens advokat samt den lokale kreds, Landsforeningen Autisme Kreds Østjylland, ligeledes har anmodet om dokumentation på de påstande som Autismeforeningen har fremsat. Eksklusionen er blevet et centralt emne for Autisme- og Aspergerforeningens landsformand, især i forhold til retssikkerhed.

Datatilsynet har den 9. august 2024 bedt Autismeforeningen om at redegøre for, hvorfor dokumentationen ikke er blevet udleveret, men har i månedsvis intet svar modtaget. Datatilsynet arbejder stadig på sagen og følger op på disse alvorlige brud på persondataforordningen.

Læs mere om ret til indsigt her

Læs mere om eksklusionen her

Scroll to Top