Foldere

Her finder du vores foldere om autismerelevante emner.

Alt vores vidensmateriale, herunder bl.a. foldere og skemaer, er udviklet af bestyrelsen, hvor der sidder autistiske fagpersoner med neuropædagogisk og sundhedsfaglig uddannelse. Ydermere er meget af vores materiale kvalificeret af eksterne fagpersoner.

Alt vores vidensmateriale, herunder bl.a. foldere og skemaer, er udviklet af bestyrelsen, hvor der sidder autistiske fagpersoner med neuropædagogisk og sundhedsfaglig uddannelse. Ydermere er meget af vores materiale kvalificeret af eksterne fagpersoner.
Man er velkommen til at henvise til denne side via link. Man må gerne printe foldere og skemaerne til brug privat og i jobcentre og andre steder.

Alt er til gratis download, pånær vores bostøtteskemaer der sælges i pakker af 10 stk via Spektrumshop

Respekter vores copyright © 
Det betyder; kopier ikke indholdet/filer  til egen facebookside/gruppe/hjemmeside/ egne foldere/ egne udgivelser m.v. – det gælder både analog og digital gengivelse af indholdet.…man er velkommen til at linke til denne side istedet.

Autistisk kommunikation – autister med et verbalt sprog

“Autistisk kommunikation” giver en dybdegående forståelse af, hvordan autister kommunikerer, og hvorfor det ofte adskiller sig fra neurotypisk kommunikation. Den tilbyder konkrete råd til, hvordan man bedst kan skabe klare og inkluderende samtaler med autister, der tager højde for deres særlige behov. Med fokus på respekt og anerkendelse af autistiske kommunikationsformer er denne folder en essentiel ressource for både pårørende og fagfolk.

Respekter vores copyright © – Udgivet forår 2024

Autisme – en guide til Skolen

“Autisme – en guide til skolen” er målrettet lærer og pædagoger i skolen. den giver konkrete råd til at støtte autistiske elever. Den fokuserer på at skabe tryghed og struktur i undervisningen, som autister har brug for. Folderen indeholder værktøjer til lærere, der fremmer inklusion og trivsel.

Respekter vores copyright © – Udgivet efterår 2023

Autisme og skolemistrivsel

“Autisme og skolemistrivsel” fokuserer på de udfordringer, autistiske elever kan opleve i skolen. Folderen giver konkrete råd til lærere om, hvordan man kan spotte mistrivsel og skabe løsninger, der støtter autistiske elevers trivsel. Skolemistrivsel betegnes af nogle som skolevægring, men dette forudsætter af barnet har en uvilje mod skolen. Autistisk skolemistrivsel handler om manglende rammer for trivsel og barnet kan derfor ikke rumme skolen.

Respekter vores copyright © – Udgivet efterår 2023

Autisme – En guide til pårørende

“Autisme – en guide til pårørende” er en essentiel ressource for familier og venner til personer med autisme. Folderen tilbyder praktisk viden og støtte, der hjælper pårørende med at forstå autisme og de udfordringer, det kan medføre. Den indeholder tips til, hvordan man bedst kan kommunikere og interagere med autister, samt hvordan man kan støtte dem i deres dagligdag.

Respekter vores copyright © – Udgivet forår 2023

Autisme og maskering

“Autisme og maskering” dykker ned i, hvad maskering betyder for autister, og hvordan det kan påvirke deres trivsel. Den forklarer, hvordan mange autister skjuler deres autistiske træk for at tilpasse sig omgivelserne, hvilket ofte fører til stress og udbrændthed. Folderen tilbyder vejledning i, hvordan man kan skabe trygge miljøer, hvor autister ikke føler behov for at maskere deres autentiske selv.

Respekter vores copyright © – Udgivet forår 2023

Autisme og beskæftigelse

“Autisme og beskæftigelse” fokuserer på de særlige udfordringer og styrker, autister kan opleve i en beskæftigelsessituation. Den giver praktiske råd til, hvordan arbejdspladser kan tilpasses autisters behov, så de kan trives og yde deres bedste. Folderen henvender sig også til sagsbehandlere med gode råd til samarbejdet med den autistiske borger..

Respekter vores copyright © – Udgivet forår 2022

Velkommen på spektret

“Velkommen på spektret” er en introduktion til livet som autist og tilbyder praktisk viden til nydiagnosticerede. Den giver indsigt i, hvad det vil sige at være på autismespektret, og hvordan man kan navigere i hverdagen med de særlige udfordringer og styrker, det medfører.

Respekter vores copyright © – Udgivet forår 2022

Jul og andre højtider – en guide til autister og deres pårørende

“Jul og andre højtider” er en guide til autister og deres pårørende, der søger at skabe en mere inkluderende og forstående jul. Den beskriver de særlige udfordringer, som mange autister kan opleve i juletiden, og giver praktiske råd til, hvordan man kan tilpasse aktiviteter og traditioner, så alle kan føle sig trygge og glade. Formålet er at fremme dialog og forståelse, så julen kan blive en positiv oplevelse for hele familien.

Respekter vores copyright © – Udgivet forår 2022

Autisme – en guide til beredskab

“Autisme – en guide til beredskab” giver indsigt i, hvordan beredskabspersonale bedst støtter autister i nødsituationer. Den indeholder praktiske råd til at skabe tryghed og forståelse, når autister oplever stressende eller uforudsigelige situationer. Folderens målgruppe er reddere, brandfolk, akutsygeplejersker o.l. Se også den tilhørende “autismevenlig respons-kort”, beregnet til udrykningskøretøjer m.v.

Respekter vores copyright © – Udgivet forår 2022

Autistisk responskort

Målgruppen er firstresponders og akutberedsskab. Vi har udarbejdet et responskort til beredskab i akutte situationer. Der er en folder der følger med responskortet, Autisme – en guide til beredskab

Respekter vores copyright © – Udgivet forår 2022

Autismens mange ansigter

“”Autismens mange ansigter” udforsker den store variation i, hvordan autisme kommer til udtryk hos forskellige mennesker. Den forklarer, at autisme er et spektrum, hvor hver autist har styrker og udfordringer. Folderen hjælper med at forstå og anerkende diversiteten inden for autisme og giver værktøjer til at støtte autister på deres egne præmisser.

Respekter vores copyright © – Udgivet forår 2022

Mød ligesindede på vores mødesteder

“Mød ligesindede på vores mødesteder” beskriver, hvordan autister kan finde fællesskab og støtte gennem mødestederne. Her kan man mødes med andre autister, dele erfaringer og få en dybere forståelse af sig selv i trygge og inkluderende rammer. Folderen viser, hvordan mødestederne kan skabe meningsfulde relationer og et særligt fællesskab baseret på gensidig forståelse.

Respekter vores copyright © – Udgivet forår 2022

Dialogskemaer:

Vores afkrydsningsskemaer fungerer som et dialogværktøj, der hjælper autister og deres pårørende med at forstå og kommunikere om aktuelle udfordringer og behov. Skemaerne giver et øjebliksbillede af funktionsniveauet, da dette kan variere over tid og i forskellige situationer. Ved at krydse af kan både autister og deres støttende netværk nemt identificere styrker og områder, der kræver opmærksomhed. Dette skaber en åben dialog, der understøtter tilpasning af støtten til den enkeltes skiftende behov.

Min autisme-skemaet:

Print og udfyld sammen med en der kender dig godt. Sæt krydser og find ud af, hvor du er udfordret på spektret lige nu. Noget forandrer sig over tid, andre punkter er stationære. Det kan være gavnligt at følge op på skemaet ved trivselsforandringer.

Min autisme skemaet

Mine behov-skemaet (beskæftigelse):

Print og udfyld sammen med en der kender dig godt. Sæt krydser og find ud af, hvilke behov du har i forbindelse med dit job/beskæftigelsestilbud lige nu. Noget forandrer sig over tid, andre punkter er stationære. Det kan være gavnligt at følge op på skemaet ved trivselsforandringer.

Mine behov beskæftigelse skema

Mine behov-skemaet (Indskoling og mellemtrin):

Print og udfyld sammen med en der kender dig godt. Sæt krydser og find ud af, hvilke behov du har i forbindelse med dit indskolings- og mellemtrinstilbud lige nu. Noget forandrer sig over tid, andre punkter er stationære. Det kan være gavnligt at følge op på skemaet ved trivselsforandringer. Giv det gerne til lærerne efterfølgende, for der er forklaringer til lærer/pædagog.

Mine skolebehov indskoling og mellemtrin skema

Mine behov-skemaet (udskoling og ungdomsuddannelse):

Print og udfyld sammen med en der kender dig godt.Sæt krydser og find ud af, hvilke behov du har i forbindelse med dit skole eller uddannelsestilbud lige nu. Noget forandrer sig over tid, andre punkter er stationære. Det kan være gavnligt at følge op på skemaet ved trivselsforandringer.

mine skolebehov for udskoling og ungdomsuddannelse

Mine ønsker og behov til en autismevenlig jul:

Print og udfyld sammen med en der kender dig godt. Sæt krydser og find ud af, hvilke behov du har i forbindelse med julen. Noget forandrer sig over tid, andre punkter er stationære. Det kan være gavnligt at følge op på skemaet hvert år ved juletid.

Mine ønsker og behov til en autismevenlig jul-skema

Mine behov og ønsker til en autismevenlig fødselsdag:

Print og udfyld sammen med en der kender dig godt.Sæt krydser og find ud af, hvilke behov du har i forbindelse med fødselsdage. Noget forandrer sig over tid, andre punkter er stationære. Det kan være gavnligt at følge op på skemaet.

Mine ønsker og behov til en autismevenlig fødselsdag

Mit batteri:

Mit batteri er et værktøj til autisten, der kan have svært ved at fortælle, hvornår man er udtrættet eller overstimuleret. Download, print, klip og laminer.
Autisten skubber den farvede strimmel op og ned efter behov for at vise omgivelserne, om man har overskud eller ej.

Laminerings ark med mit batteri, for visualisering af overskud

Bostøtteskemaer:

Køb vores bostøtteskemaer der sælges i pakker af 10 stk via Spektrumshop

Bostøtteskemaer

DETTE ER ET FYSISK PRODUKT OG IKKE EN DIGITAL DOWNLOAD

10 stk bostøtteskemaer til brug som samtaleredskab i samarbejde mellem bostøtte/støttekontaktperson/mentor og borgere med autisme.
Skemaet er på 4 sider og i A4 størrelse. Det er udarbejdet af voksne autister og fagpersoner, som et redskab til at sikre bedre forståelse af autismen i relationen og dermed sikre bedre trivsel.

Skemaet dækker emnerne:
– Min historie
– Adfærd der let kan misforstås
– Ting jeg gerne vil have, du skal vide
– Kontakten til mig
– Eksekutive funktioner
– Mit hjem
– Min dagligdag
– Hjælp til at formidle at jeg har følgende behov for praktisk hjælp
– Samspil
– Mine egne ønsker og håb.

Al overskud går til foreningens arbejde for at udbrede viden om autisme til fordel for mennesker med autisme.

Scroll to Top