Foreningens historie

Trivsel er resultatet af autistisk selvindsigt og selvforståelse

2002

Aspergerforeningen blev stiftet den 16. september 2002, da det dengang ikke var muligt for autister at blive medlemmer af eksisterende foreninger omhandlende autisme. Den eksisterende forening var udelukkende for pårørende.

Forud for foreningens start var der på privat initiativ oprettet en såkaldt mailingliste ved navn Autlist. Her kunne autister såvel som pårørende dele deres erfaringer i et ligeværdigt forum.

Både Aage Sinkbæk og Camilla Wincentz Pedersen holdt ofte foredrag om livet som autist på privat initiativ, hvor de fik lejlighed til at tale med autister og deres pårørende, samt høre om de udfordringer de oplevede i hverdagen.

Gennem Autlist og de private foredrag opstod idéen om en forening – skabt af autister for autister.

Det var Camilla Wincentz Pedersen, der tog initiativ til at afholde en stiftende generalforsamling og dermed skabe foreningen.

Den stiftende generalforsamling blev afholdt lørdag den 24. august 2002 på Paarup Skole i Odense.

Aage Sinkbæk blev valgt som formand. Til bestyrelsen blev Kirsten Callesen, Camilla Wincentz Pedersen, Christina Bech og Kristian Munk valgt. Bestyrelsen konstituerede sig med Kirsten som kasserer og Camilla som sekretær.

Aage Sinkbæk havde udformet et forslag til vedtægter, men de fremmødte kunne naturligvis også komme til orde.

Det endte med følgende formålsparagraf:

“Aspergerforeningen er en nystiftet forening, hvis formål er:

  • At formulere aspergernes synspunkter, forventninger og behov.
  • At udbrede kendskabet til og forståelsen for Aspergers syndrom.
  • At virke som mødested for mennesker med Aspergers syndrom.

Foreningens målgruppe er personer med Aspergers syndrom og deres pårørende, men enhver, der tilslutter sig foreningens formål, kan optages som medlem.”

Se foreningens første hjemmeside her.


2003

Aspergerforeningens første ordinære generalforsamling blev afholdt lørdag den 29. marts 2003 på Carpe Diem i Søborg.

Aage Sinkbæk og Camilla Wincentz Pedersen rejste stadig rundt i landet for at holde informationsmøder. De fortalte om foreningen og om at være autist og håbede, det ville være startskuddet til oprettelse af lokalafdelinger i de pågældende byer.

Det førte til oprettelse af en lokalafdeling i Herning ved Kristian Munk og en lokalafdeling i Odense ved Morten Rotvitt Ryager.
Aage Sinkbæk stod for lokalafdelingen i København, også kaldet Strandgade Lokalafdeling.

Bestyrelsen udarbejde en folder og lavede en officiel hjemmeside.

Foreningen første hjemmeside

2004

Ved generalforsamlingen ønskede Aage Sinkbæk at fratræde posten som formand. Han ville dog gerne fortsætte i bestyrelsen. Dette betød at alle bestyrelsesmedlemmer fik nye opgaver. Ny formand Camilla Wincentz Pedersen, ny kasserer Aage Sinkbæk, ny sekretær Kristian Munk. Nyvalgte medlemmer: Solveig Munk og Morten Ryager.

I november 2004 blev det første nyhedsbrev udsendt. Læs det her.

Aspergerforeningen indledt et samarbejde med CryoCore.dk der var et privatejet forum på Internettet for mennesker med Aspergers syndrom. Enhver kunne tilmelde sig forummet. Medlemmer af Aspergerforeningen havde desuden mulighed for at få adgang til et særligt debatforum, hvor diskussioner om foreningen kunne foregå.


2005

Bestyrelsen søgte voksne med Aspergers Syndrom, der ville være med i projektet “Min historie”. Projektets formål var en udarbejdelse af et hæfte som foreningen kunne sælge i forbindelse med foredrag mm. Planen var, at hæftet skulle bestå af ca. 10 korte beretninger samt et kortfattet kapitel om Aspergerforeningen, i alt ca. 40 A4 sider.

I november 2004 blev det første nyhedsbrev udsendt. Læs det her.

Det var også i 2005, at Aspergerforeningen begyndte at bruge sit logo på foreningens hjemmeside.


2006

Aspergerforeningen indgik en samarbejdsaftale med Landsforeningen Autisme.
Læs mere her.

foreningens hjemmeside var der en forklaring på, hvorfor der var brug for en forening.

Citat:

Da diagnosen Aspergers syndrom blev indført i starten af 1990’erne diagnosticerede man først og fremmest børn og unge, og det var derfor naturligt og uundgåeligt, at det var fagfolk og forældre, der udtalte sig på vegne af gruppen af mennesker med Aspergers syndrom.

Det er ikke længere naturligt, da vi efterhånden er blevet en stor gruppe af voksne med diagnosen Aspergers syndrom, hvoraf de yngste typisk tilhører den første generation af voksne, der har fået en Asperger-diagnose i barndommen, og de ældste typisk tilhører den første gruppe af mennesker, der har fået diagnosen Aspergers syndrom i voksenalderen.

Problemet er bare, at det er svært at komme til orde. Det er som om man på forhånd har antaget den holdning, at vi ikke kan tale for os selv. Men det kan vi. Naturligvis er der stor forskel på mennesker med Aspergers syndrom (som på alle andre) men vi er alle i besiddelse af evner til at fortælle hvordan vi har det, og hvad vi ønsker os af livet i større eller mindre perspektiv”.


2003-2008

Organiseringen med lokale bestyrelser var frygteligt upraktisk og tidskrævende, medlemstallet taget i betragtning.
Men dette bureaukrati var desværre nødvendigt, for at vi kunne søge om kommunale tilskud i de byer, hvor vi havde lokale ildsjæle.

Kun i København og på Fyn (hvor aktiviteterne foregik dels i Odense og dels i Svendborg) fungerede lokalforeningerne, mens de andre lokalafdelinger gradvist blev opløst.


2009

Da reglerne om offentlige tilskud blev lavet om, var de lokale bestyrelser ikke længere nødvendige. Fremadrettet havde Aspergerforeningen kun én bestyrelse.

Lokalforeningerne blev omdannet til mødesteder. Hvert mødested havde en eller flere faste tovholdere, som ledede aktiviteterne. Det overordnede ansvar lå hos bestyrelsen. Denne ændring har vist sig at være en succes og modellen bruges stadig den dag i dag.


2010

Aspergerforeningen hjemmeside, autismeforening, Autismeforeningen

2011

Aspergerforeningen fik et CVR-nummer, hvilket øgede foreningens muligheder for at få offentlige tilskud og dermed endnu engang forbedre tilbuddene på mødestederne.


2013

Formandens beretning ved ordinær generalforsamling 2. marts 2013

Vi har pt. fire mødesteder: Aarhus, Herning, Odense og København. De har kørt nogenlunde som de plejer. Vi har også en hjemmeside og rådgivning, som Georg Strøm hidtil har stået for samvittighedsfuldt og kompetent. Vores hvervefolder er lige blevet genoptrykt. Jeg modtager også selv mange opkald og henvendelser. Der er et kæmpebehov for rådgivning og oplysning. Langt ud over vores kapacitet desværre, men vi gør vores bedste.

Vores samarbejdsaftale med Landsforeningen Autisme fungerer stadig. De opkræver vores kontingent og distribuerer vores foldere og vi har ret til at benytte deres socialrådgiver. Jeg sidder i LAs hovedbestyrelse, men det har faktisk ikke noget med Aspergerforeningen at gøre. Jeg blev medlem før samarbejdsaftalen blev indgået.

Der blev afholdt en Aspergerkonference sidste år, som LA finansierede. Til gengæld blev vi sat af som målgruppe på SIKON, hvad der naturligvis var en stor fejltagelse, som LA heldigvis hurtigt indså, og vi er nu tilbage som målgruppe.

Flere af vores medlemmer er velansete og meget benyttede foredragsholdere på autismeområdet. Der er en stigende forståelse for, at vi har en særlig viden og indsigt, som ingen andre kan levere.

Medlemstallet er faldet lidt i år. Det er ikke bare os alene, det har oplevet det. Landsforeningen Autisme har også mærket det.  Jeg går ud fra at det er den økonomiske krise, der har spillet ind.

Den økonomiske krise og politikernes fantasiløse håndtering gør at støtten til autismeområdet er blevet skåret ind til benet, som vel risikerer at blive amputeret snart.

Det er på tide at se fremad:

Efter at have været formand for Aspergerforeningen i 10 år er jeg efterhånden kommet til en større forståelse for foreningens begrænsninger. Vi udretter en del ting, holder gang i nogle netværksgrupper, oplyser via hjemmeside, foldere og rådgivning.

Men det er en tung opgave og op ad bakke. Vi har ikke resurser og økonomi nok til at løse selv vores kerneopgaver tilfredsstillende.

Vi har pt. hverken mandskab eller økonomi til at brede netværksgrupperne ud over hele landet. Vi savner en mand i LAs sekretariat til at koordinere vores aktiviteter. Til det formål har LA søgt midler til en sådan person. Vi har heller ikke rigtigt fat i de unge og jeg tvivler på at det er en opgave vi kan løse selv, selv om vi måske selv kan være en del af løsningen.

De nye diagnosekriterier vil også gøre det svært for os. Det bliver ikke let at finde et lige så fængende navn som Aspergerforeningen.

Allerede nu kan mange ikke finde ud af at melde sig ind fordi deres diagnose har et andet navn. GUA, GUU, infantil autisme mm. Det afhænger meget af hvilken del af landet man bor i om man bliver prakket den ene eller den anden diagnose på for nogenlunde det samme.

Der er på tide at vurdere hvilke opgaver, og hvor mange, vi ønsker at løfte, hvem vi vil samarbejde med og på hvad måde.

Og med planer, datoer, klokkeslæt etc. Ellers sker der ikke noget.

Mine egne tanker om Aspergerforeningen:

Vi har en identitet, som vi er nødt til at udvikle og styrke ved at mødes. Det er den centrale funktion i Aspergerforeningen.

Vi har vores eget pensum, som vi har brug for at lære. Det har ikke gavnet os meget at blive oplært efter standardmanualen.

Vi har brug for at lære tingene på vores egen måde, optræne vores egne mentorer, så vores børn kan på bedre råd og bedre chancer

Men det kræver også at der bliver forsket i det nødvendige Asperger/autismepensum, og at kompetente psykologer og pædagoger sammen med os prøver at udvikle metoder til at undervise i det i praksis.

Derfor spørger jeg forsamlingen: ”Hvor meget ønsker I vi skal være på banen?”

Skal vi brede mødestederne ud vover hele landet?

Skal vi samarbejde med forskere, psykologer og pædagoger om at stable et brugbart Asperger/autismepensum på benene?

Skal vi have bedre fat i de unge?

For det er klart, at det ikke er opgaver, vi kan løse alene.

Derfor beder jeg forsamlingen om et forhandlingsmandat til at tale med LA om et tættere samarbejde, eventuelt en anden samarbejdsform.

Jeg beder ligeledes om mandat til at forhandle med forskere, psykologer mm omkring udviklingen af et Asperger/autismepensum. Det er jo skrigende nødvendigt, med den hårdhændede ”inklusion” politikerne er i gang med at der bliver gjort noget, der i det mindste kan mildne slaget.

Vi kan naturligvis også vælge at læne os tilbage og lade tingene gå deres skæve gang. Men så vil vi hurtigt blive en meget lille forening.

Referat fra ordinær generalforsamling den 2. marts 2013


2014

For at imødekomme de ændringer, der ville forekomme som følge af det fremtidige diagnosesystem (ICD-11), blev foreningens navn ændret fra Aspergerforeningen til Autisme- og Aspergerforeningen. Dirigenten ved generalforsamlingen var Landsforeningen Autismes daværende formand, Heidi Thamestrup.

Det var uvist, hvornår Danmark ville tilslutte sig det nye diagnosesystem, men når ICD-11 en dag ville træde i kraft, ville diagnoserne infantil autisme, atypisk autisme, Aspergers syndrom, GUA og GUU blive lagt sammen til ét begreb: Autismespektrumforstyrrelse.

Læs referatet fra generalforsamlingen her


2017

David Facius blev valgt som landsformand. Han havde tidligere været næstformand.

Autisme- og Aspergerforeningen for Voksne afholdt en Autisme Konference den 25. november 2017 med støtte fra Landsforeningen Autisme. Læs programmet her.

Du kan læse mere i Autismebladet, medlemsblad 4, 2017.


2018

Autismekonferencen d. 17. november 2018

Autismekonference, Autismeforening, Autismeforeningen, Aspergerforeningen, Sikon

2020

Der blev afholdt Autisme Konference den 11. januar 2020

Læs programmet her
Læs tidsplanen her


2021

I løbet af 2021havde vores samarbejdspartner udvist gentagene og klare tegn på at ønske at lægge Autisme- og Aspergerforeningen for Voksne ind under deres langt større organisation. Dette på trods af at Autisme- og Aspergerforeningen altid havde været en selvstændig forening. Grundet dette eksterne pres Nina Catalina Michaelsen opfordret til at stille op til formandsposten på generalforsamlingen i 2021

Der blev til Landsforeningen Autismes repræsentantskabsmøde stillet forslag om, at samarbejdsaftalen med Autisme- og Aspergerforeningen for Voksne skulle opsiges.

Da vi ikke længere er en pårørendeforening, foreslår vi, at man sammenlægger Landsforeningen Autisme og Autisme- og Aspergerforeningen for Voksne og skaber én stærk forening, dvs. at man opsiger den nuværende samarbejdsaftale mellem Autisme- og Aspergerforeningen for Voksne og Landsforeningen Autisme. Vores fælles sag er så vigtig, og vi vil stå stærkest sammen“.

På generalforsamlingen den 18. september blev Nina Catalina Michaelsen valgt som ny Landsformand for Autisme- og Aspergerforeningen.

Et af de største fokuspunkter for den nye landsformand var, at samarbejdsaftalen med Landsforeningen Autisme skulle overholdes. Denne aftale var blevet forsømt i en årrække.

  • Landsforeningen Autisme havde øget kontingent til 350 kroner, men Autisme- og Aspergerforeningen for Voksne fik kun tilbageført 100 kroner pr. medlem og ikke halvdelen af kontingentet som samarbejdsaftalen foreskrev.

2022

Læs årsberetningen her

Autisme- og Aspergerforeningen for Voksne afholdt 20 års jubilæum og afslørede der foreningens nye logo.

Vi skal væk fra at tale om dette som om at det er noget flyvsk og ubestemmeligt oppe i hjernen. Vi skal italesætte at autisme kan influerer i hele vores system. Det kan, for de fleste have stor betydning for, hvordan de fungere i dagligdagen. 

Det nye logo bliver starten på samtalen om at autisme ikke ”bare” er noget inde i hjernen. Det er hele vores nervesystem. 

Med al respekt for dem som anser sig som person med autisme, så er forskningen gået i den retning, at vi nok ikke kan undgå at tale om det som noget diffust mere og uhåndgribeligt. Det har faktisk stor betydning for hele vores krop.

Landsformand Nina C. Michaelsen

Samarbejdsaftalen med Landsforeningen Autisme blev revideret og genforhandlet.

Nina Catalina Michaelsen fik gennemtrumfet, at Landsforeningen Autisme skulle tilbageføre halvdelen af kontingentet til Autisme- og Aspergerforeningen for Voksne.

Landsforeningen Autismes hovedbestyrelse stillede forslag til repræsentantskabet om, at foreningen skulle ændre navn til Autismeforeningen. Autisme- og Aspergerforeningen for Voksne gjorde i flere måneder op til repræsentantskabsmødet indsigelse imod dette forslag. Årsagen hertil var, at ordet “Autismeforeningen” allerede var en del af Autisme- og Aspergerforeningen for Voksnes vedtægtsbestemte foreningsnavn.

Bestyrelsens i Autisme- og Aspergerforeningen for Voksne besluttede at ansøge figurmærkebeskyttelse af det nye logo og den del af foreningens navn, der ville være tilbage, når ICD-11 trådte i kraft. På trods af gentagne henvendelser til ledelsen i Landsforeningen Autisme om at gå i dialog, valgte hovedbestyrelsen alligevel at indstille til navneændring. Forslaget blev ikke stemt igennem på Landsforeningen Autismes repræsentantskabsmøde.


2023

Læs årsberetningen her

Den 21. januar 2023 blev der afholdt ekstraordinær generalforsamling i Autisme- og Aspergerforeningen. Der var mulighed for fysisk fremmøde og online-deltagelse.

Reducering af foreningens navn fra ”Autisme- og Aspergerforeningen for Voksne” til ”Autisme- og Aspergerforeningen”. Begrundelsen for forslaget var, at det oprindelige navn dels var meget langt og upraktisk og dels at navnet var aldersdiskriminerende, hvilket udelukker foreningen fra at søge midler fra forskellige puljer

Ændring af foreningens vedtægter, så det fremover vil være muligt at være medlem af foreningen uanset alder. Baggrunden for at denne ændring var, at foreningen vat udelukket fra fx at søge ULHAN-midler (frie driftsmidler), så længe der er visse aldersgrupper, der ikke kan blive medlem af foreningen. Muligheden for at søge flere puljer og fonde vil betyde, at foreningen kan iværksætte flere aktiviteter og gøre den autentiske autistiske stemme endnu mere synlig til gavn for alle autister.


Figurmærkesagen

Den 14. februar 2023 skiftede Landsforeningen Autisme navn til Autismeforeningen. Dette blev gjort på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde, det var indkaldt med 8 dages varsel.

Læs mere om Figurmærkesagen her


Autismeforeningen opsagde samarbejdsaftalen

Læs om opsigelsen af samarbejdsaftalen her

Scroll to Top