Hvad er autisme
Autisme er en medfødt neurologisk forskellighed, der påvirker, hvordan vi som autister forstår, kommunikerer og interagerer med verden omkring os. Autisme er en spektrumforstyrrelse, hvilket betyder, at det kan se meget forskelligt ud fra person til person. Nogle af os har brug for mere støtte i hverdagen, mens andre kan leve mere selvstændigt, men fælles for os alle er, at vi oplever verden på en anden måde. Vores autistiske hjerner er anderledes opbygget, hvilket påvirker hele vores liv. Det er ikke noget, vi kan eller skal ændre på. At forstå og anerkende vores behov er vigtigt for, at vi kan trives.
ICD-11 om autisme
Ifølge ICD-11, den nyeste klassifikation fra WHO, er autisme defineret som en spektrumforstyrrelse, der påvirker social interaktion, kommunikation og adfærd. Det betyder, at vi kan opleve udfordringer inden for disse områder, men det er vigtigt at huske, at vi også har vores egne styrker. Diagnosen følger os gennem hele livet. Der er stor variation i, hvordan autisme ser ud for os, og det er derfor, det kaldes et spektrum.
Statistik
I Danmark er det ifølge Landspatientregisteret cirka 0,77 % af befolkningen, der har fået en autismediagnose, men tallet er højere for børn, hvor 1,67 % har diagnosen. Det betyder, at mange af os får diagnosen i en tidlig alder, men ikke alle er inkluderet i disse statistikker. Mange bliver nemlig udredt hos privatpraktiserende psykiatere, hvilket skaber et mørketal. Derfor er der mange flere autister, end tallene viser, og mange går uden den rette støtte i lang tid.
Kommunikation
For mange af os kan kommunikation være en udfordring, fordi vi ofte har svært ved at aflæse sociale signaler, kropssprog og ansigtsudtryk. Det kan være nemmere for os at forstå konkret og direkte tale. Derimod kan abstrakt eller implicit kommunikation kan skabe forvirring. Vi kommunikerer måske på en anden måde, men med støtte og forståelse kan vi finde måder at udtrykke os klart på.
Fleksibel tænkning
Vi har ofte svært ved at tilpasse os hurtige ændringer eller skifte fokus fra en opgave til en anden. Rutiner og forudsigelighed giver os tryghed, og når der sker uventede ændringer, kan det føre til stress og forvirring. Derfor kan det være vigtigt for os at have et stabilt og struktureret miljø, hvor vi ved, hvad der skal ske, og hvad vi kan forvente.
Social interaktion
Sociale interaktioner kan være svære for os, fordi vi ofte har svært ved at forstå de uskrevne regler og normer, som andre følger i forskellige situationer. Det kan gøre det udfordrende at skabe og vedligeholde relationer, fordi vi ikke altid opfatter, at der er bestemte forventninger til, hvordan man skal opføre sig i sociale sammenhænge. Det betyder dog ikke, at vi ikke vil have relationer – vi har bare brug for, at folk forstår os og giver os nogle anderledes rammer for at trives socialt.
Sanseudfordringer
Sanseindtryk kan for mange af os være overvældende. Vi kan være ekstra følsomme overfor lys, lyde, lugte eller teksturer. Dette gør, at vi hurtigt bliver overvældede. For nogle af os er det modsatte tilfældet – vi søger stærke sanseoplevelser. Dette kaldes for hhv. hypersensitiv og hyposensitiv. Disse sanseudfordringer påvirker vores dagligdag og gør, at vi har brug for skærmning eller tilpasninger i vores omgivelser for at trives.
De eksekutive funktioner
At planlægge, organisere og udføre opgaver kan være en stor udfordring for os. Vores eksekutive funktioner fungerer anderledes, og det kan gøre det svært at strukturere vores dag eller huske opgaver og lære nye processer. Det kan påvirke os både i skolen, på arbejdet og i hjemmet. Vi har ofte brug for strategier og støtte til at skabe overblik og struktur i vores hverdag.
Autistiske relationer
Vi ønsker ofte relationer med andre, men vi har brug for relationer, hvor vi bliver forstået og mødt som dem, vi er. Det kan være svært at finde relationer, hvor vi ikke skal forklare eller forsvare vores autistiske træk, men når vi finder dem, er de en kilde til stor tryghed og glæde.
Forudsigelighed
De fleste af os har svært ved at håndtere ændringer og forandringer, hvilket kan skabe angst og utryghed og øge vores stressniveau. Vi trives bedst, når vi ved, hvad der skal ske, og hvornår. Her er rutiner, forberedelse på dagen samt klare og tydelige planer vigtige for os. Det er vigtigt for vores tryghed og trivsel og hjælper med at reducerer stress og angst.Forudsigelighed og forberedelse på ændringer hjælper os desuden med bedre at kunne håndtere de uforudsete ting i livet. Det kan f.eks være ting som vi ikke kan undgå og ikke har indflydelse på.
Stimming
Stimming er en naturlig del af vores liv. Det kommer til udtryk ved en gentagelse af bestemte bevægelser, lyde eller ved at ”dimse” med ting. Stimming spiller en vigtig rolle i vores regulering af sanseindtryk og følelser. Det virker beroligende på mange af os og hjælper med at håndtere den stress og overbelastning vi møder hver dag. Udover at vi kan finde ro ved at stimme, så kan vi også opnå bedre fokus og koncentration.
Energiforvaltning
Vores energiniveau kan variere meget i løbet af en dag såvel som fra dag til dag. Det kræver planlægning at forvalte vores energi på bedst mulig vis, så vi undgår overbelastning. Derfor har vi ofte behov for nøje planlægning af aktiviteter og pauser i løbet af dagen, så vi kan opretholde et rimelig stabilt energiniveau, og få mulighed for at restituere. Det er vigtigt, at vi lærer at lytte til vores krops signaler, beskytte os selv mod ting og indtryk, der belaster os, samt tage de nødvendige pauser.
Udtrætning
Mange af os oplever dalende energiniveau og udtrætning i hverdagen, hvis vi til eksempel overvældes af sociale krav, sanseindtryk eller udfordringer med vores eksekutive funktioner. Samtidig har mange af os en tendens til at maskerer vores autistiske træk. At maskere er meget energikrævende. Det kan føre til en fysisk og mental træthed, der gør det svært at fungere. Derfor er det vigtigt, at vi får tid og plads til pauser, hvor vi kan lade op og restituere. Langvarig udtrætning uden mulighed for tilstrækkelig restitution kan føre til autistisk burnout.
Autistisk Burnout
Autistisk burnout kan ramme os, hvis vi over en længere periode har været overbelastede og udtrættede af krav og forventninger uden mulighed for at restituere. Det bliver ofte forvekslet med depression, men det er en reaktion på langvarig overbelastning og udtrætning.
Autistisk burnout kan beskrives som en tilstand af ekstrem udmattelse, både fysisk og mentalt. Vi kan opleve øget følsomhed overfor sensoriske stimuli, kognitive udfordringer og at få svært ved at udføre selv de mindste opgaver. Vi kan blive mere følelsesladede og overvældede, og vores funktionsevne daler, så selv dagligdags aktiviteter bliver svære at klare. Det er vigtigt at forstå, at det kræver lang tid at komme sig ovenpå en burnout. I den periode har vi brug for støtte, hvile og mulighed for at trække os fra det, der belaster os.